Namibia - van Windhoek naar Sossusvlei

Een (noodgedwongen) short trip

13 maart 2020 - 18 maart 2020



Death Vlei, 17 maart 2020

Death Vlei, 17 maart 2020

birdwatching-2900.jpg

In volle corona crisis heeft de Belgische regering net maatregelen getroffen die een bijna lock down inhouden. De maatregelen gaan morgenavond in.  We vreesden even dat we onze - reeds zo lang geplande - safari en vogelreis niet zouden kunnen starten. Om 17 uur zitten we op het vliegtuig, vertrekkensklaar. We zijn blij en opgelucht te kunnen vertrekken naar Namibia en Zuid Afrika, waar we 14 dagen vogels zullen spotten met wat groot wild als toetje op de taart. Vanuit Schiphol vliegen we op Windhoek. 

14 maart 2020 - Groter Windhoek

Aangekomen op de internationale luchthaven, worden we er verwelkomd door Afrikaanse palmgierzwaluwen die in en uit de hoge palmbomen rond het vlieghavengebouw aanvliegen. In het weinige gras is een koppeltje Kaapse kwikstaart heftig op zoek naar kleine insecten terwijl 2 vaalvleugelspreeuwen van het ene dak naar het ander vliegen.

Een vriendelijke Namibiër wacht ons op in de aankomsthal. Hij staat in voor de verhuur van zware terreinwagens om door Namibië te cruisen. Na de nodige formaliteiten en nuttige weetjes over onze geplande reisroute, rijden we weg in onze stoere terreinwagen.

Onze eerste halte ligt zo’n 30 km ten zuiden van Windhoek. Na ongeveer 20 km op de hoofdweg, slaan we links af en komen we op de eerste gravelweg. We ervaren al onmiddellijk het nut van de zware terreinwagen. De verharde gravelweg is en blijft een stofferige hobbelweg waar je op jouw goede moet zijn voor inzakkingen, bubbels en andere kloven.

De grintwegen, waarlangs de reis in Namibië ons voeren

De grintwegen, waarlangs de reis in Namibië ons voeren

In de verte zien we enkele zwarte punten op de weg. Als we naderen komen we terecht tussen een familie bavianen. Links en rechts van ons in het hoge gras zien we een grote bavianen familie van zeker een 20 tal dieren. Het is medio maart en het zomerseizoen loopt op zijn einde. Het zomerseizoen is het regenseizoen. Er is veel regen gevallen, nou ja “veel” volgens Namibische normen, want de vele rivierbeddingen, die we moeten kruisen, liggen er allen uitgedroogd bij. Het landschap kleurt wel fris groen. De vele acaciabomen, die het heuvelachtige landschap bebossen hebben fris groene blaadjes en de onderbegroeiing is bezaaid met vele soorten grassen en diverse gele, paarse of rode bloempjes.

Terwijl we verder door de acaciabosjes rijden verschijnt er een statig gebouw, dat de ingang van Goche Ganas Nature Reserve & Wellness Village vormt. Een olijke zwarte parkwachter opent het grote ijzeren hekken en vertelt ons om nog een 5tal km het domein op te rijden om de safari lodge te bereiken. Het domein is een privaat natuurreservaat dat een oppervlakte bestrijkt van meer dan 6.000 hectare.

Op onze weg kruisen we al enkele giraffen, die ons, met hun kop juist boven de acaciaboompjes, nieuwsgierig aankijken.

Vele groepen giraffen kunnen gespot worden in Goche Ganas Nature Reserve

Vele groepen giraffen kunnen gespot worden in Goche Ganas Nature Reserve

De lodge is gelegen op een heuvel die over 380 graden uitkijkt over de omliggende heuvelachtige vlakte. Een prachtig uitzicht. Het is middag en dus op het warmste van de dag, met weinig vogelleven. Maar vanuit de vele acaciastruiken, die rond de lodge groeien, worden we overstelpt door het gekwetter van wevervogeltjes. In bijna elke struik hangen er bolvormige nesten van de maskerwever en kleine textorwever. Deze 2 wevers onderscheiden zich van elkaar door de rode ogen van de maskerwever, terwijl de kleine textorwever een meer lichtgrijs oog heeft. Ze zijn volop in de weer met het bouwen van hun bolvormige nestconstructie geweven rond  een takje van de acaciastruik. Het ene is al meer afgewerkt dan het andere. Tijdens de lichte lunch die we nuttigen op het terras aanschouwen we net voor ons een maskerwever die pas gestart is met de bouw van zijn bolvormig nest. Hij komt regelmatig aangevlogen met lange grassprieten die hij vakkundig vastknoopt. Zijn nest begint al vorm te krijgen maar plots begint hij grassprietjes uit de constructie te trekken. Of is het misschien een soortgenoot die niet accepteert dat een ander mannetje te dicht zijn nestje komt bouwen. In elk geval maakt hij nu, bijna als een bezetene, het in aanbouw zijnde nest volledig kapot. Elke grassprietjes moet eraan geloven. Bij het einde van onze lunch is het takje, waar het in aanbouw zijnde nest aanhing, volledig “opgekuist”.

Masker wever, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020 - masker wevers zijn meesters in nestbouwen, die ze behoedzaam “weven” rond een takje van een acaciaboom. Vele nestbolletjes hangen zo in een acaciaboom.

Masker wever, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020 - masker wevers zijn meesters in nestbouwen, die ze behoedzaam “weven” rond een takje van een acaciaboom. Vele nestbolletjes hangen zo in een acaciaboom.

In de late namiddag maken we een wandeling in de buurt van de lodge. Niet alleen de maskerwever en kleine textorwever zijn drukke nestbouwers. Ook tal van andere vogels zijn hun nest aan het bouwen of aan het broeden. Onder het rieten dak van onze terras broedt een Kaapse rotszwaluw. Een Kaapse zwaluw vliegt over en weer naar het afdakje van de berging. 

Vele huisgierzwaluwen broeden onder het rieten dak van het hoofdgebouw. Het zijn acrobaten in de lucht. Onder een houten balk van de dakconstructie heeft een koppeltje vaalvleugelspreeuw waarschijnlijk kuikentjes en vliegen beide ouders constant aan met voedsel voor hun jonge kroost.

Marico honingzanger, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020

Marico honingzanger, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020

In een van de bomen vliegen plots 2 licht groenachtige vogels op om in een wat verder staande boom te landen. Het is een koppel perzikkopagapornis. Het is een bijna endemische parkietesoort van midden Namibië. Met zijn felgroen verenkleed een perzik-oranje kop is hij duidelijk te herkennen. Ook het kwetterend gezang is goed herkenbaar.

In de verte in de vallei zien we een aantal giraffenkoppen boven de acacias uittronen. Er is daar een waterpartij aangelegd en de giraffen komen er drinken. Een zevental kaapse of roodschouder glansspreeuwen vliegen voorbij en landen in een nabijgelegen boom. Een vale toerako komt hen in dezelfde boom gezelschap houden. Verder spotten we nog rond de waterpartij palmtortel, kaapse meeszanger, marico honingzuiger, Kaapse kwikstaart, roodstaart spekvreter, bergtapuit.

Bergtapuit, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020

Bergtapuit, GocheGanas Nature Reserve, 13 maart 2020

De oranje gloed van de mooie zonsondergang wordt  opgevrolijkt  met het muziekale deuntje van de masker buulbuul. Wij genieten van deze warme valavond met een lekkere wit wijntje afkomstig van een Namibische wijndomein.


15 maart - Groter Windhoek

Bij de wake-up call om 5:30 uur is het nog donker, maar voor een “game drive” moet je bij zonsopgang op het terrein aanwezig zijn. Na een heerlijke koffie vertrekken we met een open Defender om het 6.000 hectare groot natuurreservaat te verkennen. Het immens gebied varieert van dicht begroeide acaciabosjes tot weidse open vlakte. We zijn nog maar pas vertrokken en we zijn reeds omringd door een familie giraffen. 26 exemplaren troepen samen, van groot tot klein. De eerste zon vormt een magische schijn rond deze statige en elegante dieren. Her en der zien we groepjes springbok, enkele struisvogels, grote kudu, blauwe gnoe, waterbok en enkele zadeljakhalsen.

giraf bij de eerste zonnestralen

giraf bij de eerste zonnestralen

Onze gids, John, is wel op zoek naar één specifiek dier dat in het park vertoeft. In de verte ziet hij een kleine grijze stip.  Even mijn verrekijker erbij nemen en een grote glimlach verschijnt op zijn gezicht. Een van de neushoornen die in het reservaat vertoeven, is daar aan het grazen in de open vlakte. De Defender schiet in gang. John verlaat de zandweg over de hobbelige vlakte richting dit grijze stipje. Ondertussen snelt een groep van meer dan 20 springbokken weg met regelmatige sierlijke sprongen. We naderen het mannetje witte neushoorn, die zich niet stoort aan onze aanwezigheid. Hij blijft rustig verder grazen en blijft totaal onverschillig bij onze komst. Na de nodige tijd om enkele  foto’s te nemen, rijdt John verder de nabijgelegen heuvel op. Hij slingert tussen de vele acaciastruiken en plots staan we oog in oog met moeder witte neushoorn met kalf. 

een van de weinige in Namibië levende neushoornen, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

een van de weinige in Namibië levende neushoornen, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Terwijl we de mastodonten gade slaan, vliegen er vele vogels aan en af in de omringende acaciabosjes. Een damara tok en een koppeltje jacobijnkoekoek vliegen rond in de toppen van de bomen. Enkele mahaliwevers zingen hun ochtend deuntje. Groepjes helmparelhoenen en wat verder een roodbekfrankolijn scharrelen rond tussen de struiken. In de verte vliegt een groepje diadeemkievitten en landt in het hoge gras.

Een Mahaliwever die zijn ochtenddeuntje voordraagt, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Een Mahaliwever die zijn ochtenddeuntje voordraagt, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Op de terugweg naar de lodge vliegen een aantal zwaluwstaartbijeneters uit de struiken op. Wat verder rijden we door een doolhof aan holen en pijpen van de grondeekhoorn. De vele grondeekhoornen lopen in alle richtingen weg als we naderen en verdwijnen in hun holen. Na de early morning game drive worden we verwent met een heerlijk ontbijt. De vele maskerwevers en kleine textorwever houden ons gezelschap.

zadeljackhals, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

zadeljackhals, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Na het ontbijt doen we een rit in het heuvelachtige gebied rond Goche Ganas Nature Reserve over de stofferige grindwegen. Hoog boven ons zweven een tiental witruggieren. Langs de weg spotten we nog enkele struisvogels en een kudde waterbokken. Plots vliegt er een vogeltje met een lange staart over de weg en landt in een acaciaboompje. Het is een vogel met licht geel verenkleed en 2 lange zwarte staartveren. Hij blijft daar een tijdje zitten zodat we hem goed kunnen observeren. Het is overduidelijk een mannetje koningswida.

koningswida, mannetje, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

koningswida, mannetje, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Nog wat verder zit er een kleine klapekster  op het uiterste topje van een struik, terwijl in het lage struikgewas een burchells fiskaal ronddartelt. Zijn rode buikveren steken fel af op zijn zwart bovenlijf.

kleine klapester, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

kleine klapester, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

 In de late namiddag zijn we terug in Goche Ganas Nature Reserve & Wellness Village en maken nog een wandeling rond de lodge. Opnieuw spotten we vele vogels zoals maskerwever, kleine textorwever, kastanjewever, republikeinwever, vaalvleugelspreeuw, huisgierzwaluw, Kaapse rotszwaluw en Kaapse zwaluw, perzikkopagapornis, maskerbuulbuul, roodbekfrankolijn, roodstaartspekvreter, bergtapuit, geelbuikkanari, palmtortel, kaapse kwikstaart, roestmus

Roodbekfrankolijn, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Roodbekfrankolijn, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Kastanjewever, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Kastanjewever, GocheGanas Nature Reserve, 15 maart 2020

Ook een koningswida die we deze morgen reeds konden spotten, meldt zich present. Terwijl de zon stilletje achter de heuvels verdwijnt en de hemel in een mooie oranje gloed kleurt, sluiten we deze mooie natuurdag af met een aperitiefje, een zogenaamd sundowner of skemerkelkje in het Zuid Afrikaans.

zonsondergang-5156.jpg


16 maart 2020 - Groter Windhoek richting Sossusvlei

De volgende dag moeten we relatief vroeg vertrekken richting de Namib woestijn. Het is een tocht van ongeveer 350 km. Het merendeel van de rit gaat over grindwegen. Als we nu en dan even stoppen om vogels te stoppen zijn we toch een 6 à 7 uur onderweg.

honderden huiszwaluwen troepen samen, klaar voor de grote trek naar Europa, GocheGanas Nature Reserve, 16 maart 2020

honderden huiszwaluwen troepen samen, klaar voor de grote trek naar Europa, GocheGanas Nature Reserve, 16 maart 2020

Tijdens het ontbijt, met de eerste zonnestralen, verzamelt een grote groep huiszwaluwen rond de lodge. Meer dan 100 exemplaren komen aan en afgevlogen en velen zitten zich te toiletteren,  hoog op het rieten dak van het restaurant in de zonneschijn. Eerder had ik nog geen huiszwaluwen gespot. Van waar komen al deze huiszwaluwen nu vandaan? Zijn ze reeds op hun terugweg richting Europa?

Een masker wevervrouwtje verzamelt gretig de vele donsveren dat de groep huiszwaluwen achterlaat op het rieten dak, om haar hangnestje binnenin met dons af te werken.

Kaapse miertapuit, GocheGanas Nature Reserve, 16 maart 2020

Kaapse miertapuit, GocheGanas Nature Reserve, 16 maart 2020

Op het terras is een Kaapse miertapuit druk op zoek naar mieren en andere insecten. Ook de andere zangvogels zijn actief in de weer: roodstaart spekvreter, bergtapuit, Kaapse rotszwaluw en Kaapse zwaluw, enkele perzikkopagapornis, kleine textrowever, palmtortel, vaalvleugelspreeuw, masker buulbuul.

een perzikkopagapornis komt ons uitzwaaien

een perzikkopagapornis komt ons uitzwaaien

Bij het vertrek uit het Goche Ganas Nature Reserve komen we nog een kudde impala antilopen tegen; Het blijken allemaal jonge mannetjes te zijn. Deze jonge impala herten zijn nog te jong om enkel vrouwtjes te versieren en troepen samen in groepjes van een 10 tal vrijgezellen.

honderden kilometers over de verharde zandwegen, langs spectaculaire landschappen

honderden kilometers over de verharde zandwegen, langs spectaculaire landschappen

Na een 30 tal km verlaten we in Rehoboth de macadamweg en rijden we nu westelijke richting, voor de rest van de dag, over grindwegen. Hier snuiven we ten volle de ‘couleur locale’ van Namibië. Rotsformaties wisselen af met zacht glooiende heuvels. De lokale begroeiing die bestaat uit hoofdzakelijk laag struikgewas is in het begin nog fris groen, maar hoe dichter we de Namibwoestijn naderen, zien we het landschap verdorren. Soms rijden we voorbij waterreservoirs. Bij een ervan doen we een stop en checken het wateroppervlak af naar enige vogels. In zo’n droog gebied zou men verwachten dat er toch wat (water)vogels zouden fourageren. Het vogelleven  langs het water is beperkt tot een enkele nijlgans en een steltkluut; toch verwonderlijk deze steltkluut hier te zien, zo’n 250 km van de kust. Op een dorre tak zit een aardtapuit op de uitkijk.

Tijdens onze toch zijn de weinige hogere acaciabomen  ingenomen door de enorme nesten van de republikeinwever. Zijn engels naam, ‘sociable weaver’, typeert beter deze vogel die met tientallen samen een ‘oversized’ nest bouwen.  

Enkele roofvogels laten zich ook spotten onderweg, onder meer gabarhavik en de bruine slangenarend

Bruine slangenarend, Khomas hoogvlakte, 16 maart 2020

Bruine slangenarend, Khomas hoogvlakte, 16 maart 2020

Na zo’n 200 km over de hobbelige zandwegen komen we aan in Spreetshoogte Pass. Het gebied dat we zonet doorkruisten, de Khomas hoogvlakte, licht op meer dan 1800 meter boven de zeespiegel. De Spreethoogte Pass is de verbinding tussen de Khomas hoogvlakte en de lager gelegen Namibwoestijn.

Als we de pass uit rijden draait de weg stijl naar links en voor ons onthult zich plots een uitzonderlijk en prachtig zicht over de uitgestrekte Namib woestijn. Zo’n 500 à 600 meter lager ontluistert zich aan onze voeten een onmetelijke vlakte met oranje beige kleurschakeringen. 

Namib Desert, blakend in de middagzon

Namib Desert, blakend in de middagzon

We dalen af naar het woestijnlandschap en rijden nu door deze eindeloze woestijnvlakte, waar zwarte bergen afwisselen met wittere zandvalleien.  Via het (toeristisch) gehucht Solitaire rijden we verder naar Sesreim. Aan de vele “dune-”, “desert-” en andere lodges die we kruisen, merken we dat we in een van de meest populaire gebieden van Namibië aankomen. Het gebied Sossusvlei met zijn magische oranje duinen is inderdaad een toeristische trekpleister voor Namibië.

We logeren in Kulala Desert Lodge. Het is een lodge die gelegen is in het private Kulala Wilderness Reserve dat aansluit aan het grotere natuurreservaat Namib Naukluft Park. We verlaten de hoofdzandweg en nemen een kleinere grintweg die ons naar de lodge leidt. Onderweg kruisen we een koppel struisvogels die voor ons uitlopen op de eindeloze dorre keivlakte. Nog wat verder zien we een eenzame zadeljakhals. Je vraagt zich af wat ze hier op deze verlaten steenvlakte uitspoken. 

struisvogel mannetje in de desolate en snikhete Namib woestijn, 16 maart 2020

struisvogel mannetje in de desolate en snikhete Namib woestijn, 16 maart 2020

De lodge is gelegen aan de uitgedroogde bedding van de Tsauchab rivier. Een koppel schildraven heeft de omgeving van de lodge als thuisbasis uitgekozen. Een tiental kaapse rotszwaluwen scheren over en weer en in het restaurant zijn een aantal huismussen op zoek naar wat achtergebleven broodkruimels.

De uitgedroogde Tsauchab rivier is afgeboord met schaarse begroting. Bij valavond maken we een wandeling door de rivierbedding. Een zadeljakhals wordt opgeschrikt en verdwijnt wat verder achter de struiken. Enkele maskerbuulbuuls zitten te zingen in de struiken. Wat verder vliegt een groep vogels van de ene boom naar de andere. Met hun grijze veren en lange staart laten ze zich identificeren als de witstuitmuisvogel. Een 20tal verkennen de ene boom na de andere. Ondertussen vliegt een koppeltje kaapse tortels verschrikt weg als we voorbij wandelen en bij het einde van onze avondwandeling vliegt een groep van 8 namaqua zandhoenders op.

Maskerbuulbuul langs de bedding van de Tsauchab rivier, Sossuvlei, 16 maart 2020

Maskerbuulbuul langs de bedding van de Tsauchab rivier, Sossuvlei, 16 maart 2020

17 maart 2020 - Sossusvlei

De volgende dag moet we opnieuw vroeg uit de veren. Onze lokale gids, Alfred, van de etnische Sam familie, wilt vroeg vertrekken naar Dead vlei. Dead vlei ligt op het einde van Sossuvlei. Vanaf het gehucht Sesreim loopt een 60 km lange weg door de Tsauchab rivier vallei, een uitgestrekte vlakte afgeboord links en rechts met enorme oranjeachtige zandduinen.

de rode zandduinen bij Sossusvlei

de rode zandduinen bij Sossusvlei


De avond ervoor had Alfred ons het morgenprogramma toegelicht. Daarbij had ik hem gevraagd of we de roodrugleeuwerik (‘dune lark’) zouden spotten.

De roodrugleeuwerik is een endemische leeuwerik van de Namib woestijn. Je treft hem enkel hier aan. Alfred had er een eer van gemaakt om een roodrugleeuwerik te spotten. Na een 15 minuten rijden door de woestijn, stoppen we aan de voet van een hoge oranje duin. De voet van de duin is begroeid met woestijngrassen die er voor zorgen dat de duin vastgehecht blijft en niet “op de wandel” gaat. Met Alfred wandelen we bij zonsopgang door deze duin. Bij de eerste indruk blijkt er weinig leven te bespeuren. Deze indruk verdwijnt al vlug met de opmerkzaamheid van Alfred. Hij wijst ons op elke afdruk in het zand, van spinnen, zoals de  witte jachtkrabspin (‘white lady spider’), slangen, kevers tot de uitwerpselen van een gemsbok. Plots ontdekt hij het spoor van de roodrugleeuwerik. De voetafdruk gelijkt op een pijltje.  Hij volgt het spoor over de duinen, sneller en sneller en lijkt de vogel zo te achtervolgen. Plots wijst hij met zijn houten stokje rechts onder het duingras. Ik zie wel iets bewegen maar kan geen vogel spotten. Het spoor loopt verder en Alfred blijft het volgen. Achter een kleine duin zien we nu duidelijk de roodrugleeuwerik, die voor ons uit wipt. Hij geeft geen blijk om op te vliegen. Alfred jaagt me op om foto’s te nemen. Ik had er nu niet specifiek op gerekend dat we deze endemische vogel zouden spotten, laat staan kunnen fotograferen. Ik had mijn camera met enkel een gewone lens om wat landschapfoto’s te nemen. De lichte zoomlens zou geen duidelijke foto’s van de roodrugleeuwerik opleveren. Om Alfred te plezieren maak ik enkel foto’s  van de voor ons uitlopende leeuwerik. Ondertussen is de leeuwerik verdwenen achter de duingrassen en wandelen we terug naar de terreinwagen. Alfred spot opnieuw een spoor. Hij begint weer te versnellen. We komen boven op een duin en daar, een meter voor ons, zitten 2 roodrugleeuwerikken. Ze zijn nu zo dichtbij en weinig schuw dat ik er enkele goede foto’s kan van nemen. Terwijl we zo geconcentreerd zijn op die 2 kleine vogeltjes missen we bijna de gemsbok die op 10 meter van ons aan het grazen is en plots verschrikt opspringt en wegrent. Wat een magische start van onze woestijntocht.

de zeldzame en endemische roodrugleeuwerik in de Namib woestijn te Sossusvlei, 17 maart 2020

de zeldzame en endemische roodrugleeuwerik in de Namib woestijn te Sossusvlei, 17 maart 2020

het landschap in Sossusvlei, afgeboord door de hoge oranjerode duinen

het landschap in Sossusvlei, afgeboord door de hoge oranjerode duinen

We rijden verder doorheen Sossusvlei richting Dead Vlei. Onderweg komen we voorbij de befaamde oranje duinen die wel tot 300 meter hoog kunnen zijn. De asfaltweg eindigt op een zanderige weg waar diegenen met weinig offroad ervaring gemakkelijk vast geraken in het mulle zand. Alfred heeft meer ervaring en met zijn stoere Toyota landcruiser baant hij zich een weg terwijl de minder fortuinlijke toeristen met hun huurterreinwagen zich hopeloos uit het zand proberen los te wrikken.

We laten de auto achter op een kleine parking en gaan te voet verder naar Dead Vlei. Dead Vlei openbaart zich als een bijzondere ervaring. De door de zon verschroeide bomen, die al honderden jaren dood zijn, steken schril af op de witte zoutpanne en de omringende oranje duinen. De felblauwe lucht maakt het kleurrijke contrastplaatje volledig af.

de door de zon  verschroeide eeuwenoude bomen steken scherp af tegen het wit zand en de oranje duinen

de door de zon verschroeide eeuwenoude bomen steken scherp af tegen het wit zand en de oranje duinen

Na ondergedompeld te zijn in dit prachtige natuurschouwspel keren we terug naar de parking en nuttigen een kleine lunch. De weinige vogelsoorten genieten volop mee van de hapjes die van de picknicktafel vallen. Een groot aantal kaapse mussen zijn weinig schuw en komen bijna uit de hand eten. Enkel schildraven zijn de toeristen ook gewoon en komen gretig de toegeworpen hapjes oppeuzelen. Wat verder in de bosjes zitten vele baardmanwevers, terwijl een oryx een dutje zit te doen in de schaduw van een acacia boom.

een gemsbok (Oryx) zoekt bescherming in de schaduw van de weinige acaciastruiken

een gemsbok (Oryx) zoekt bescherming in de schaduw van de weinige acaciastruiken

Kaapse mussen laten zich gewillig fotograferen op de picknicktafel bij Death Vlei, 16 maart 2020

Kaapse mussen laten zich gewillig fotograferen op de picknicktafel bij Death Vlei, 16 maart 2020

De schildraaf, samen met de Kaapse mussen zijn de weinige vogels die de hitte van Death Vlei kunnen trotseren, 17 maart 2020

De schildraaf, samen met de Kaapse mussen zijn de weinige vogels die de hitte van Death Vlei kunnen trotseren, 17 maart 2020

Tegen de middag rijden we terug naar de lodge en geniet we nog van de vele mooie uitzichten die de majestueuze duinen ons biedt.

Aangekomen in de lodge, lijkt de Corona crisis Namibia ook bereikt te hebben. We krijgen te horen dat de grenzen met Zuid Afrika afgesloten zijn. De volgende reisstop in Kaapstad mogen we vergeten. Maar ondertussen krijgen we bericht van onze reisagent, dat ze een vervroegde terugvlucht hebben kunnen boeken om ons terug te brengen naar Europa. Of we zetten onze Namibia reis verder met het risico hier vast te zitten voor meerdere weken of we moeten morgenavond een speciaal ingezette KLM vlucht vanuit Windhoek richting Schiphol nemen. We kiezen voor het veilige en beslissen onze vakantie noodgedwongen in te korten. Walvisbaai met zijn vele zee- en waadvogels zullen we niet meer beleven.

Op 350 km van de internationale luchthaven, langs hoofdzakelijk grindwegen,  moeten we dus morgen een autorit van 6 uur voorzien. Willen we tijdig om 14 uur aan de luchthaven zijn, betekent dit dat we uiterlijk om 8 uur moeten vertrokken van Sossuvlei richting Windhoek.

18 maart 2020, Noodgedwongen terug naar Windhoek

Voor onze laatste dag van de ingekorte Namibia reis, zullen er niet veel vogels of dieren kunnen gespot worden.

In de vroege morgen vertrekken we richting Windhoek. Als afsluiter van Sossuvlei komt een zadeljakhals en wat verder 2 struisvogels ons als het ware uitzwaaien.

de Namib woestijn moeten we noodgedwongen achter ons laten ….

de Namib woestijn moeten we noodgedwongen achter ons laten ….

Alhoewel we goed moeten doorrijden blijft het wel genieten van de machtige Namibwoestijn, die stilaan overgaat van de zanderige open vlakte over een dorre savannelandschap naar een fris groen heuvelgebied. Onderweg spotten we nog een familie bavianen, een groepje van 5 namaquazandhoeders, vele republikeinwevers in en rond hun te grote nesten. Bij een aantal hoge palmbomen vliegen Afrikaans palmgierzwaluwen. We stoppen toch nog even bij een dode boom langs de weg waarin 2 vale toerako’s zitten. Weinig schuw, lijken ze mooi te poseren voor mijn laatst vogelfoto.

een koppel vale toeraka poseren gewillig in een acaciastruiik langs de grintweg

een koppel vale toeraka poseren gewillig in een acaciastruiik langs de grintweg


In de luchthaven is het een drukte van jewelste. De vele Europese toeristen trachten nog op de laatste vluchten richting Europa mee te vliegen. De volgende dagen worden ook de grenzen van Namibië afgesloten en is het niet meer mogelijk om huiswaarts te keren.

Hopelijk komen er opnieuw betere tijden en kunnen we dit prachtige land terug bezoeken….

eenzame gemsbok (oryx) op de wandel in de dorre Namib woestijn

eenzame gemsbok (oryx) op de wandel in de dorre Namib woestijn


Nuttige info



Terreinwagen verhuur

  • NatureFriend Safaris, Windhoek

Tel 061 234 793

mate@naturefriendsafaris.com



We verbleven :

  • GocheGanas Nature Reserve & Wellness Village, Greater Windhoek

S 22°48’43.010” - E 17°12’50.532 

Tel +264 61 22 4924

www.gocheganas.com



  • Kulala Desert Lodge, Sossusvlei

S 24°36’53.032 - E 15°42’12.454”

Tel +264 63 683 024


Gespotte vogels






Struisvogel - Common Ostrich - Struthio camelus

Helmparelhoen - Helmeted Guineafowl - Numida meleagris

Roodsnavelfrankolijn - Red-billed Spurfowl - Pternistis adspersus

Nijlgans - Egyptian Goose - alopochen aegyptiaca

Gabar havik - Gabar Goshawk - micronisus gabar

Bruine slangenarend - Brown Snake Eagle - circaetus cinereus

Witruggier - White-backed Vulture - gyps africanus

Diadeemkievit - Crowned Lapwing - vanellus coronatus

Steltkluut - Black-winged stilt - himantopus himantopus

Namaqua zandhoen - Namaqua Sandhouse - pterocles namaqua

Kaapse tortel - Cape Turtle Dove - streptopelia capicola

Palmtortel - Laughing Dove - spilopelia senegalensis

Vale toerako - Grey Lourie (Grey go-away-bird) - corythaixoides concolor

Jacobijnkoekoek - Jacobin Cuckoo - clamator jacobinus

Afrikaanse palmgierzwaluw - African Palm Swift - cypsiurus parvus

Huisgierzwaluw - Little Swift - apus affinis

Witstuitmuisvogel - White-backed Mousebird - colius colius

Zwaluwstaartbijeneter - Swallow-tailed Bee-eater - merops hirundineus

Damara tok - Damara Red-billed Hornbill - tockus damarensis

Perzikkop agapornis - Rosy-faced Lovebird - agapornis roseicollis

Burchells fiskaal - Crimson-breasted Shrike - laniarius atrococcineus

Kleine klapekster - Lesser Grey Shrike - lanius minor

Schildraaf - Pied Crow - Corvus albus

Roodrugleeuwerik - Dune Lark - calendulauda erythrochlamys

Maskerbuulbuul - (African) Red-eyed bulbul - pycnonotus nigricans

Huiszwaluw - Common House Martin - delichon urbicum

Kaapse zwaluw - Greater Striped Swallow - cecropis cucullata

Kaapse rotszwaluw - Rock Martin - ptyonoprogne fuligula

Kaapse meeszanger - Chestnut-vented Tit Bebbler (Warbler) - Sylvia subcoerulea

Roodschouder (Kaapse) glansspreeuw - Cape Starling - lamprotornis nitens

Grote glansspreeuw - Burchell’s Starling - lamprotornis australis

Vaalvleugelspreeuw - Pale-winged Starling - onychognathus nabouroup

Roodstaartspekvreter - Familiar Chat - oenanthe familiaris

Aardtapuit - Capped Wheatear - oenanthe pileata

Bergtapuit - Mountain Wheatear - myrmecocichla monticola

Kaapse miertapuit - Ant-eating Chat - myrmecocichla fomicivora

Maricohoningzuiger - Marico Sunbird - cinnyris mariquensis

Huismus - House Sparrow - passer domesticus

Roestmus - Great Sparrow - passer motitensis

Kaapse mus - Cape Sparrow - passer melanurus

Mahaliwever - White-browed Sparrow Weaver - plocepasser mahali

Republikeinwever - Sociable Weaver - philetairus socius

Baardmanwever - Scaly-feathered Weaver (Finch) - sporopipes squamifrons

Maskerwever - Southern Masked Weaver - ploceus velatus

Kleine textorwever - Lesser Masked Weaver - ploceus intermedius

Kastanjewever - Chestnut Weaver - ploceus rubiginosus

Koningswida - Shaft-tailed Wydah - vidua regia

Kaapse kwikstaart - Cape Wagtail - motacilla capensis

Geelbuikkanari - Yellow Canary - crithagra flaviventris

birdwatching-2900.jpg



Gespotte dieren


Baviaan - Savanna Baboon - papio cynocephalus ursinus

Zadeljakhals - Black-backed Jackals - canis mesomelas

Giraf - Giraffe - giraffa camelopardalis

Gnoe - Blue Wildebeest - connochaetes taurinus

Kudu - Greater Kudu - tragelaphus strepsiceros

Grondeekhoorn - (Southern African) Ground Squirrel - xerus inauris

Impala antilope - Impala - Aepyceros melampus

Springbok - Springbok - antidorcas marsupialis

Neushoorn - White Rhinoceros - ceratotherium simum

Gemsbok - Oryx - oryx gazella

Waterbok - Waterbuck - kobus ellipsiprymnus